Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Ο ΟΟΣΑ «εκθέτει» κυβέρνηση – τρόικα


→Μόνο το 13% των Ελλήνων εμπιστεύεται την κυβέρνηση

 Του Μπάμπη Μιχάλη




Ενστάσεις για τις πολιτικές των «διαρθρωτικών αλλαγών» και των εκτεταμένων περικοπών στον δημόσιο τομέα που εφαρμόζουν με ευλάβεια ελληνική κυβέρνηση και τρόικα εγείρει έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ. Η έκθεση «Government at a Glance», που αποτελεί μια «γρήγορη ματιά» στη διακυβέρνηση των χωρών-μελών του διεθνούς οργανισμού και παράλληλα αποτίμηση του έργου τους, τονίζει ότι μεταξύ 2009 και 2012 η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της από το 15,6% στο 9,6% του ΑΕΠ, επίδοση που είναι η δεύτερη καλύτερη μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
Διαπιστώνει ότι η χώρα μας με μικρότερο από το 8% του εργατικού δυναμικού της να απασχολείται στον στενό δημόσιο τομέα έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ. Σε αντίθεση με όσα διατυμπανίζουν κρατούντες και τροϊκανοί περί υδροκέφαλου Δημοσίου, μόλις το 7,9% του εργατικού δυναμικού της χώρας απασχολείται στην κεντρική κυβέρνηση, τη στιγμή που στις αναπτυγμένες οικονομικά σκανδιναβικές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 30% ενώ ο μέσος όρος στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 15,5%. Η έκθεση δείχνει ακόμη ότι οι κρατικές δαπάνες απορροφούν στην Ελλάδα το 52% του ΑΕΠ έναντι 45,4 % στον ΟΟΣΑ. Σε κάποιους τομείς όμως όπως η Υγεία και η Παιδεία -όπου τρόικα και κυβέρνηση επιμένουν στις δραστικές περικοπές- οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου είναι ως ποσοστό πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ: η Παιδεία απορροφά έτσι μόλις το 7,9% του συνόλου των δαπανών του ελληνικού Δημοσίου έναντι 12,5% που είναι ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ, ενώ η Υγεία το 11,6% έναντι 14,5% αντίστοιχα. Ο δείκτης για την αποτελεσματικότητα των δαπανών της κεντρικής διοίκησης είναι όμως μόλις 0,27 στην Ελλάδα έναντι 0,38 στον ΟΟΣΑ.



Η έκθεση εγείρει ακόμη ερωτήματα για την «πολυδιαφημιζόμενη» σπατάλη του ελληνικού Δημοσίου. Ετσι μόλις 18,9% των κρατικών δαπανών κατευθύνεται σε προμήθειες του Δημοσίου, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στον ΟΟΣΑ είναι 29%. Διαπιστώνει ακόμη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη γενική κυβέρνηση -36,2% έναντι του μέσου όρου ΟΟΣΑ 56,8%- και στο υπουργικό συμβούλιο, 5,6% έναντι 24,9% στον ΟΟΣΑ. Επίσης το ποσοστό των Ελλήνων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την επικοινωνία με τις δημόσιες αρχές είναι 34% έναντι 50% του μ.ο. στον ΟΟΣΑ.



Χαμηλή, τέλος, είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στις διάφορες κρατικές υπηρεσίες – συγκριτικά πάντα με τον μέσο όρο: μόλις το 29% των Ελλήνων εμπιστεύεται το Σύστημα Υγείας έναντι 71% στις χώρες ΟΟΣΑ.



Μόλις το 46% των Ελλήνων εμπιστεύεται το Σύστημα Εκπαίδευσης έναντι 66% στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τέλος, μόλις το 13% των Ελλήνων εμπιστεύεται την κυβέρνηση έναντι 66% στον ΟΟΣΑ. Μεταξύ του 2007 και 2012 η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση μειώθηκε μάλιστα από το 38% στο 13%, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα.


Πηγή: http://www.efsyn.gr/?p=150371

Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2 ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255 FAX: 210 33 11 338 www.olme.gr e-mail: olme@otenet.gr


Αθήνα, 18/11/13
 



Στα «ψιλά» των εφημερίδων πέρασαν τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΟΟΣΑ σχετικά με το μέγεθος του ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με αυτά, μόλις το 7,9% του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας απασχολείται στο στενό δημόσιο τομέα, έναντι του Μ.Ο. 15,5% του ΟΟΣΑ.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: Στα «ψιλά» πέρασαν τα αποτελέσματα της απογραφής των δημόσιων υπαλλήλων, που προσδιορίζουν τον
πραγματικό αριθμό τους.
Στα «ψιλά» περνούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα του ΟΟΣΑ στις δαπάνες για την Παιδεία.
Στα «ψιλά» περνούν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες εκπαιδευτικοί εργάζονται όσο και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους.
Στα «ψιλά» περνούν, επίσης, τα στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχεδόν... υπερφυσική ικανότητα του Υπουργείου Παιδείας να εμφανίζει πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να καλύψει τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία της χώρας.
Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο:
Καλλιεργείται μέσω των ΜΜΕ ο μύθος ότι η χώρα μας διαθέτει το μεγαλύτερο δημόσιο τομέα της Ευρώπης, άρα πρέπει να συρρικνωθεί δραστικά μέσω των απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων και συγχωνεύσεων- καταργήσεων φορέων.
Αποκρύπτεται συστηματικά το γεγονός ότι κάθε φορέας που καταργείται, κάθε δημόσιος υπάλληλος που απολύεται αντιπροσωπεύει άλλη μια υπηρεσία που στερείται ο πολίτης.
Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο τραγικό σε μια χώρα σε ύφεση σαν την Ελλάδα, που το μαχαίρι των περικοπών έχει διαπεράσει από καιρό το λίπος, έχει από καιρό εισχωρήσει στο κόκκαλο και η κατάσταση βρίσκεται πια στο όριο του ακρωτηριασμού, αφήνοντας τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού χωρίς δημόσιο σχολείο, εθνικό σύστημα υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες.
Αφιερώνουμε το σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών (http://www.efsyn.gr/?p=150371) σ’ εκείνον τον κυβερνητικό αξιωματούχο που δήλωνε δημόσια ότι 1.0000.000 δημόσιοι υπάλληλοι, εχθροί του λαού, τον απομυζούν και τον βασανίζουν, πυροδοτώντας έτσι τον κοινωνικό αυτοματισμό και προλειαίνοντας το έδαφος της διάλυσης του δημόσιου τομέα που θα ακολουθούσε.
Η αλήθεια όμως δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα.
Το γραφείο τύπου της ΟΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου